Historian siipien havinaa jo vuodesta 1976

Orimattilan Judoseura perustettiin 25.8.1976. Judo tuli Orimattilaan Aili Rehtolan mukana alkuvuodesta 1976. Aililla oli 70-luvulla 1.kyu (ruskea vyö) ja hän oli suomessa yksi naisjudon pioneereista. Aluksi Aili ja hänen miehensä Matti Rehtola harjoittelivat Lahden Sugatan väreissä, mutta ajatus oman kunnan judoseurasta nousi esille vuoden 1976 keväällä, kun Blomit ja Rehtolat olivat palaamassa Blomin isän Veikon kuljettamalla autolla harjoituksista Lahdesta.

Seuran uuden salin rakentaminen 1980-luvun lopulla

Aili ohjasi seuran alkuaikoina Orimattilassa naisten harjoituksia ja hänen miehensä Matti Rehtola ohjasi vastaavasti miesten harjoituksia. Juniori valmennuksesta vastasi myös Lahden Sugatassa harjoitellut orimattilalainen kansainvälisen tason judoka Pauli Blom. Aluksi uusi seura sai väliaikaiset harjoitustilat Keskuskoululta (nyk. Jokivarren koulu), jossa tatamit jouduttiin aina harjoitusten päätteeksi siirtämään sivuun. Tämän jälkeen jonkun aikaa harjoiteltiin juuri valmistuneen urheilutalon monitoimihallissa. Lopulta seura sai toimitiloikseen entisen painonnostosalin urheilukentän laidalta, joka remontoitiin täysin judoaktiivien toimesta. Seuralla oli alussa pulaa tatameista, mutta Nastolassa olleen judoseuran lopetettua Orimattila sai tatamit lainaksi. Nastolan judotoiminnan uudelleen alkaessa tuli seuralle hätä hankkia omat tatamit, jotka sitten viime tingassa saatiin eri yhteistyötahojen avustuksella. Kun urheilukentän viereiseen saliin siirryttiin, oli jo Orimattilassa seuran ”omia kasvatteja”, joille siirrettiin vetovastuu harjoituksista ja vanhat konkarit siirtyivät sivuun tai jatkoivat lajin harrastamista itse tatamilla.

Seuran kesäleiri 1990-luvulla

Tämän jälkeen on seurasta aina löytynyt uusia sukupolvia harjoitusten ohjaajiksi. Orimattilan Judoseuran toiminta oli vilkasta 90-luvulla ja kursseja pidettiin joka vuosi. Seuran vastuuhenkilönä toimi Tapio Perälä, johon seura 90-luvulla samaistui. Tapio hoiti kaiken lähes yksin ja hänellä oli pieni apujoukko tukenaan mm. nuoret judokat Hannu Kataja ja Tero Partanen. Kirjaimellisesti voi sanoa, että hän piti seuraa yksin pystyssä koko 90-luvun ja 2000-luvun alkupuolen. Joka vuosi alkeiskurssit aloitettiin syksyisin ja jatko- sekä ylempien vöiden kurssit jatkuivat aina kesätauon jälkeen seuraavan vuoden kesään. Joinakin vuosina pystyttiin järjestämään myös muksujudo kursseja aivan pienille lapsille. Seura sai Suomen Judoliitolta 90-luvulla III-tason seuraluokituksen ja jäseniä oli silloin n. 30. Toiminta keskittyi pääsääntöisesti junioritoimintaan.

Seuran kilpailijoita shiai-kilpailussa

Seuran nousikausi

Seuran nousukausi ja menestys alkoi vuonna 2005, kun osa seuran jäsenistöstä päätti lähteä viemään seuraa suurten joukkoon. Tarkoituksena oli tuoda seuran toiminta 2000-luvulle, niin leireineen kuin kilpailuineen, sekä osallistua aktiivisesti muiden lähiseurojen toimintaan ja olla omalla alueella vaikuttamassa judon tulevaisuuteen. Osa jäsenistöstä ei olisi halunnut tähän projektiin lähteä, mutta demokratian voittaessa seuran toiminnan uudelleen järjestäminen alkoi vuonna 2006. Aluksi päivitettiin seuran logo projektin tunnukseksi ja vihreät värit vaihtuivat mustaan, seuran nettisivutkin alkoi uudistua ja elää.

Seuran vanha logo 1976-2005 ja uusi logo
Vanhalla salilla vyökoe tapahtuma

Tiedotusta lisättiin ja tarkoitus oli saada toimintaan mukaan junioreiden vanhempia, koska seuraa oli usean vuoden ajan pyörittänyt vain muutama henkilö ja tällöin jokaiselle tuli aivan liian suuri kuorma kannettavaksi, eikä kukaan pystynyt tekemään haluamaansa laadukasta seura työtä, sekä koska vanhemmissa on vapaaehtoistyön voimavara. Jo seuraavana vuonna 2007 seura järjesti historiansa ensimmäiset omat kansalliset juniori kilpailut Orimattilassa Jokivarrenkoululla. Kilpailut olivat menestys ja n. 150 juniori kilpailijaa olivat tyytyväisiä kilpailu järjestelyihin ja kilpailuista päätettiin tehdä joka vuotinen tapahtuma. Aluksi kilpailu kantoi nimeä Kaakkois Cup, Wappu Shiai ja lopuksi nimi vakiintui Orimattila Shiaiksi. Osanottajia kilpailulla on ollut vuosittain n. 200 - 300 ikäluokassa U11, U13, U15 olevaa junioria.

Uuden salin harjoituksista 2009

Kesäleiri päätettiin avata muillekin kuin seuran jäsenille ja paikaksi valittiin Artjärven Vuorenmäen koulu ja liikuntahalli, koska muut tilat eivät enää leirin laajenemisen vuoksi riittäneet. Ensimmäinen leiri järjestettiin Vuorenmäellä vuonna 2008 ja osallistujia oli yli 100. Leirin suosio kulki ympäri Suomea ja seuraavina vuosina leiri myytiin loppuun jo alkukeväästä. Vuonna 2010 päätettiin leirille tuoda ulkomaalaisia oppeja ja leirille osallistui Espanjan judoliiton tekninen koordinaattori David Soriano, Espanjan naisten valmentaja Alicia Pinero, sekä 8 judo valmentajaa ja kilpailijaa. Suomesta leirille osallistui judon huippuja ja muita alueen judokoita, omia ohjaajia unohtamatta. Seura järjesti vuosittain eri tapahtumia alueella mm. alueleirejä, koulutuksia, kokouksia yms. sekä seuran toimihenkilöitä ja ohjaajia koulutettiin vuosittain, jotta seura saatiin tämän päivän vaatimusten tasolle.

Vuonna 2009 seurassa oli jo 30 toimihenkilöä ja 350 jäsentä josta 120 kävi viikottain harjoituksissa. Seuran toimihenkilöt päättivät, ettei nykyiset harjoitustilat urheilukentän vieressä ole enää toimivat ja kävivät erittäin ahtaiksi. Toimihenkilöt päättivät hankkia tilat, jostakin muualta. Alkoi tilojen metsästys, mikä päättyi Erkontie 23 alakerran entisiin GYM 23 ja ravintola Pulssin tiloihin. Tilojen omistajan myötävaikutuksella päästiin niin hyvään sopimukseen, ettei siitä voinut kieltäytyä. Noin 300 m2 kokoiset tilat purettiin täysin ja kaikki rakennettiin uudelleen. Remontin pääarkkitehtina toimi seuran judoaktiiveja ja jäseniä. Syyskuussa 2009 uudella salilla vietettiin avajaisia ja kaikki olivat uusiin tiloihin enemmänkin kuin tyytyväisiä. Seura sai omiin tiloihinsa kaksi judotatami aluetta, kuntosalin, toimiston ja kokoustilat, sosiaalitilat naisille ja miehille. Tiloissa oli videojärjestelmä harjoituksia ja koulutusta varten, sekä vanhemmille odotustilat, joista voi harjoituksia seurata, jos ei kuntosalin puolelle ole harjoituksien ajaksi mennyt.

Kesäleirillä Artjärvellä

Seuran toiminta vakiintuu

Vuosi 2010 oli seuran historian ennätyksellisin vuosi. Seura palkittiin Pohjolan Hyvä Seura palkinnolla ja valittiin Päijät-Hämeen parhaaksi urheiluseuraksi. Seuran puheenjohtaja Tero Rönkkö palkittiin seuratoiminnasta Kunnon kuntalainen mitalilla ja seuran valmentajat Pasi Blom ja Jukka Pekkala valittiin Suomen Judoliiton vuoden kouluttajiksi. Kaupunki muisti seuran judokoita kansainvälisestä ja kansallisesta menestyksestä, sekä seuran juniori judojoukkue palkittiin joukkue hopeasta. Seuran kasvava ja laadukas toiminta oli siis huomattu muuallakin kuin seuran sisällä ja kiitosta erittäin hyvästä työstä alkoi sataa eripuolelta ja eritahoilta. Seurassa oli jäseniä 485, joista 165 käy salilla joka viikko. Kesä- ja talvileirit saivat kehuja ja kunniaa vielä pitkään järjestämisen jälkeen.

Vuonna 2011 Orimattilan Judoseura täytti kunnioitettavat 35 vuotta ja seurassa oli noin 500 jäsentä ja heistä 185 on judoaktiiveja eli käy joka viikko jossakin liikunta harjoituksessa. Seura oli arviolta Suomen 11 suurin seura, kun Suomessa oli n.120 judoseuraa, joka tarkoittaa vanhan laskentatavan mukaan vastaa liiton I-tasoa. Orimattilan Judoseura oli samaa koko luokkaa kuin esim. Lahden Judoseura. Seurassa graduoidaan n. 80 - 100 judokaa vuosittain ja uusia jäseniä tuli 50 - 90 vuosittain. Samana vuonna Kunto Liikuntaliitto valitsi seuran Vuoden Liikuttaja Seuraksi.

Seuran kilpailija EYOF nuorten olympialaisissa

Vuonna 2013 seuran järjesti ensimmäiset arvokilpailunsa nuorten Suomen mestaruuskilpailut yhteistyössä Lahden Judoseuran kanssa, joiden taso oli todella korkea. Järjestelyitä kehuttiin ja seuran tarkoitus olikin tuoda SM-kilpailuiden järjestelyt niiden kuuluvalle tasolle. Vuonna 2014 oli suuren kilpailuvuoden juhlaa. Seuralle oli myönnetty Samurai Cupin lisäksi Judon Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen järjestämisvastuu. Noin 350 kilpailijaa, 100 valmentajaa, 100 toimihenkilöä yms. kokoontui Orimattilaan kaikista pohjoismaista. Kilpailujen järjestelyt olivat huippuluokkaa, kuten Islannin Judoliiton presidentti sanoi "Orimattila vei PM-kisat uudelle tasolle" ja Orimattilan kaupunki valitsi kilpailun järjestelyt vuoden 2014 urheiluteoksi.

Vuosi 2015 toi taas uusia meriittejä seuralle. Seura valittiin Orimattilan Vuoden Kaupunkilaiseksi historian ensimmäisenä seurana ja yhdistyksenä. Seuran kilpailijat voittivat Suomen Judoliiton kisarankingin ylivoimaisesti ollen paras kisaseura 2015. Seuraavana vuonna 2016 Baltic Sea Championships nousi suurimmaksi kansainväliseksi kilpailuksi Suomessa ja tuttuun tapaan seuran järjestämä Summer Judo Rocks- kesäleiri oli  jo kuutena peräkkäisenä vuonna Suomen suurin kesäleiri. Leirille on vuosittain tullut yli 300 judokaa 8-10 eri maasta ja vuonna 2016 saimme siinäkin ennätyksen eli 12 eri maasta saapui leirille judokoita ja uutena tuttavuutena leirille osallistui 30 judokaa valmentajineen Israelista. Vuosina 2016 - 2018 seuran tapahtumat vain paisuivat ja tapahtumiin löysi tiensä useita eri maita, kuten 2018 SJR-leirillä vieraili lähes 30 Etelä-Afrikkalaista judokaa valmentajineen, sekä tietysti vanhat tuttumme Israelista Oren Smadgan ja kuusesta eri seurasta.

Samoin seuran järjestämät muut tapahtumat ja kilpailumatkat myytiin yleensä ajoissa loppuun.

Kesäleiri Artjärvellä 2016

Vuonna 2016 seura täytti kunnioitettavat 40 vuotta ja tätä juhlittiin Jymylinnassa kutsuvieraiden ja toimihenkilöiden parissa, sekä 40-vuotis juhlaleirillä joulukuun alussa, jonne päävalmentajaksi saapui Israelin maajoukkuejudoka Sagi Muki, joka on vuoden 2015 Euroopanmestari ja Rion 2016 olympialaisten 5., Maailmanmestari 2019, sekä tukku muita arvokisa menestyksiä. Tämän jälkeen seura sai ystävyysseuraksi Israelilaisen Oren Smadgan judoseuran (Oren Israelin päävalmentaja) ja seura on tehnyt yhteistyötä vuosittain 3-4 tapahtuman yhteydessä puolin sekä toisin ja tämä yhteistyö jatkuu pitkään.

Vuonna 2019 saimme judoleirin valmentajaksi Rion olympia pronssimiehen Ori Sassonin, joka veti mahtavan ja erittäin suositun judoleirin urheilutalolla. Valtakunnan media oli myös erittäin kiinnostunut tapahtumassa ja myös urheiluruutu oli paikalla kuvaamassa tapahtumaa.

Maailmanmesrari Sagi Muki Orimattilassa

Seura tänä päivänä

Seura järjestää tänä päivänä junioreille alkeis-, jatko- ja ylempien vöiden kursseja pienille ja isoille. Lisäksi seurassa toimii kilparyhmä ja tietysti aivan pienille oma muksujudo ja naperojudo. Aikuisille löytyy alkeiskurssi ja kuntojudo, sekä lasten vanhemmille tanssipainotteinen Judojumppa. Myös vanhoja ”jääriä” kerätään kasaan vapaisiin harjoituksiin. Periaatteena on antaa jokaiselle omantasoista judoharjoittelua. Koulutettuja ohjaajia seurassa on n. 20 ja seura kouluttaa vanhempia junioreitaan opetustyöhön sekä kannustaa heitä Suomen Judoliiton ohjaajakursseille, sekä Päijät-Hämeen liikunnan erilaisille seurakursseille. Muutenkin seuran aktiivit vetäjät ja toimihenkilöt käyvät säännöllisesti Judoliiton tai oman alueensa kursseilla päivittämässä tietojaan ja oppimassa uutta. Seura järjestää joka vuosi talvi- ja kesäleirit. Päijät Hämeen kesäleiri eli Summer Judo Rocks on jo kuutena vuotena ollut Suomen suurin ja suosituin judon kesäleiri. Viime vuosina leiri on kerännyt judokoita useista eri maista, mutta harmillisesti korona-viruksen vuosi se jouduttiin perumaan vuonna 2020.

Olympiamitalisti Or Sasson Orimattilassa

Seuran aktiivijäsenistä on noin 20 % kilpailevia judokoita ja joka vuosi olemme saaneet uudesta ikäluokasta kärkijudokoita Suomen nuorten maajoukkueisiin, jotka ovat niittäneet mainetta niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tähän mennessä pienimmillä junioreilla saavutuksena on mm. useita mitaleja Suomen suurimmasta junioriturnauksesta Junnu Cupista, useita aluemestaruuksia, vanhemmilla junioreilla U15-, U18-, U21- junioreiden mestaruuksia Suomessa, Pohjoismaissa ja muissa Euroopan maissa, sekä useita kymmeniä mitaleita niin SM-, PM-, kuin Eurooppa Cup -tasolta. Joukkueena seura on menestynyt 2018 Päijät-Hämeen joukkueena nuorten joukkue SM kultaa ja omana seura joukkueena 2020 nuorten SM-hopeaa.

Seuran junioreita on valittu vuosittain maajoukkueisiin ja onpa he kilpaillut 2013 vuodesta lähtien EM- ja EYOF (Euroopan nuorten olympialaiset) kilpailuissa muutamaan poikkeusvuotta lukuunottamatta, sekä myös alle 18-vuotiaiden ja sotilaiden MM-kilpailuissa. Seura on järjestänyt junioreilleen joka vuosi omat seuran mestaruuskisat ja Baltic Sea Championshipsin, sekä 2016 alkaen Junnu Cupin jossa omat juniorit pääsevät tutustumaan kilpailutunnelmaan.

Pohjoismaiden mestareita 2017

Kaikkia kilpailu-urasta innostuneita seura tukee kaikin mahdollisin keinoin. Vuonna 2013 seura järjesti ensimmäisen kerran historiassaan kotimaiset arvokilpailut, nuorten SM-kilpailut ja heti perään vuonna 2014 Judon Pohjoismaiden mestaruuskilpailut, jotka olivat menestys, niin järjestely kuin kilpailupuolellakin. Vuonna 2015 seura osti oikeudet ja aloitti järjestämään Baltic Sea Championships -kilpailua, mikä on ollut seuran suurin ponnistus tähän mennessä. Kilpailua on järjestetty jo viisi vuotta ja se on löytänyt oman paikkansa EUROPEAN TOP TOURNAMENT- luokassa ja sen laajeneminen Suomen ulkopuolelle on vain ajankysymys Vuonna 2020 seura järjesti ensimmäisen kerran judon aikuisten SM-kilpailut, sekä aikuisten joukkue SM-kilpailut eli seuralla on siis ns. täysikäsi koossa ainoana suomalaisena judoseurana. Vuosi 2021 meni täysin korona pandemian varjossa, mutta seuraa se raapaisi vain sivuosumalla ja pääsimme ohjaamaan lähes kaikki kurssit "normaalisti" tietysti määräyksiä ja ohjeita tarkasti noudattaen.

Seuran toinen seuran suurtapahtuma judon kesäleiri Summer Judo Rocks judoleiri on kehittynyt vuosien mittaan suurleiriksi. Leirille on kutsuttu hyvien suhteiden avustamana maailman kirkkaimpia judotähtiä, kuten 2022 Sami Chouchi BEL, 2023 Saeid Mollaei IRI/AZE ja Sami Chouchi, 2024 Fabio Basile ITA.

Seuran kilparyhmää 2015

Tulevaisuus?

Tulevaisuuden tavoitteina Orimattilan Judoseura pitää ensisijaisena päätavoitteenaan tasokkaan ja laajenevan juniorityön tekemisen ja haluaa antaa kaikille mahdollisuuden harrastaa judoa Orimattilassa. Kursseja on tarkoitus järjestää jatkossakin kaikille ryhmille alkaen napero-, ja muksujudosta aina kilparyhmään asti.

Seura tukee kilpailusta kiinnostuvia judokoitaan aina mahdollisuuksien mukaan ja antaa heille mahdollisuuden tavoitteelliseen judon harrastamiseen. Seuran tarkoitus on liikuttaa orimattilalaisia ja muita lähialueiden lapsia muutenkin kuin judon avulla järjestämällä liikuntatapahtumia kaupungissa.

Perinteiset talvi- ja kesäleirit, kilpailut, koulutukset sekä junioreiden suosima pikkujoulujuhla pidetään tulevaisuudessakin. Yhteistyö Suomen Judoliiton ja lähialueiden muiden judo- ja urheiluseurojen kanssa antaa enemmän myös meidän seurallemme. Päijät-Hämeen judoalueeseen kuuluminen ja sen kehittäminen, sekä siellä aktiivisena toimiminen antaa seuralle uusia ulottuvuuksia toimia nykypäivän judomaailmassa. 

Orimattilan Judoseuran toimihenkilöt kiittävät kaikkia yhteistyökumppaneitaan tästä pitkästä ja antoisasta taipaleesta ja toivovat judon pysyvän Orimattilassa vähintään saman ajan eteenpäin mitä seura on toiminut tähän päivään mennessä. Kiitokset kuuluvat myös kaikille Orimattilan kaupungin toimihenkilöille ja yrityksille, jotka ovat myötämielisesti tukeneet Orimattilan Judoseuran toimintaa. Suurimmat kiitokset menevät kuitenkin kaikille junioreille ja heidän vanhemmilleen, jotka ovat nähneet judon hyvänä liikunta muotona ja täten mahdollistavat judotoiminnan Orimattilassa. KIITOS!

Kuten jo tutuksi tullut seuran tunnuslausekin kuuluu 

- JUDO ON KAIKKIEN HARRASTUS !


Orimattilan Judoseuran puheenjohtaja Tero Rönkkö