Judon historia

Jigoro Kano, Judon perustaja


Judo on syntynyt alkujaan Japanissa 1880-luvulla ju-jutsun pohjalta. Laji sai alkunsa, kun Tokion keisarillisen yliopiston yhteiskuntatieteiden opiskelija Jigoro Kano lähti tietoisesti kehittämään jo tunnetun ju-jutsun tekniikoista turvallista urheilumuotoa. Ju-jutsulla oli jo 1800-luvulla pitkä historia Japanissa samuraiden keskuudessa, josta se oli levinnyt myös tavallisen kansan pariin. 1800-luvun loppupuolella ju-jutsu oli kuitenkin menettänyt yhteiskunnallista asemaansa, siitä oli tullut vanhanaikaista ja lajin maine oli kärsinyt. Kanon isoisä oli ollut samurai ja isoisän tuttavilta hän oli oppinut ju-jutsua. Opiskeluaikoinaan Kano halusi oppia lisää, mutta hyvien opettajien löytäminen oli haastavaa ja vaati sitkeyttä. Kano oli kuitenkin sitkeä ja imi opettajistaan tietoa ymmärtääkseen paremmin, kuinka opetetut tekniikat toimivat.


Jigoro Kano perusti oman judokoulun vuonna 1882. Koulu sai nimekseen Kodokan ja on toiminnassa edelleen. Alkuperäinen koulun harjoitussali oli noin 20 neliömetrin huone, joka nyttemmin on laajentunut lähes 1 100 neliömetriin. Kanon tavoitteena oli paitsi poistaa judosta ju-jutsun vaaralliset tekniikat ja tehdä harjoittelusta turvallista, myös kehittää judosta kokonaisvaltainen itsepuolustus- ja liikuntakasvatusohjelma niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kano ei suoraan hyväksynyt ju-jutsun liikkeitä judoon, mutta ju-jutsun eri koulukuntien käyttämät tekniikat vaikuttivat judotekniikoiden syntyyn.


Judon maailmanvalloitus alkoi hyvin pian judokoulun perustamisen jälkeen. Vuonna 1886 Japanin opetusministeriö haki kilpailulla poliisien koulutusohjelmaan parhaiten soveltuvaa aseetonta itsepuolustusmenetelmää. Kisa käytiin judon ja ju-jutsun välillä, ja randorimenetelmällä harjoitteleva judojoukkue voitti selvästi. Myöhemmin judosta tuli Japanissa myös osa armeijan ja koulujen opetusta. Euroopassa Jigoro Kano teki ensimmäisen kerran judoa tunnetuksi matkallaan vuonna 1889 ja ensimmäinen Japanin ulkopuolisen judokoulun perusti Kanon oppilas Yamasita Yhdysvaltoihin vuonna 1903. Ennen toista maailmansotaa 1930-luvulla Kano lähetti oppilaitaan Eurooppaan perustamaan useita judokouluja.


Suomeen laji tuli Japanin lähetystösihteeri Shigemi Tagamin myötä 1950-luvulla, jolloin Tagami alkoi opettaa judoa Poliisi-voimailijoiden salilla. Suomen Judoliitto perustettiin vuonna 1958 lajin harrastajamäärän kasvettua merkittävästi. Tokion olympialaisissa 1964 judo nähtiin ensimmäisen kerran isäntien näytöslajina ja vakituisen lajin paikan se sai Münchenissä 1972.


Kansainvälisesti judo on maailman levinnein ja harrastajamääriltään suurin kamppailulaji. Olympialajien joukossa se on viidenneksi suurin laji kansainvälisen liiton jäsenmaiden lukumäärällä mitattuna. Kansainväliseen judoliittoon (IJF) kuuluu 200 jäsenmaata ja pelkästään Euroopassa lajia harrastaa yli kaksi miljoonaa ihmistä. Nykyisin judoa harrastetaan joka puolella Suomea yli 120 seurassa ja aktiiviharrastajia on n. 4000.