Säännöt

 

1 § YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA

Yhdistyksen nimi on ORIMATTILAN JUDOSEURA R. Y ja sen kotipaikka on Orimattilan kaupunki. Yhdistys on jäsenenä Suomen Judoliitossa (SjuL), joka on Euroopan judoliiton EJU:n eli  European Judo Unionin  jäsen, sekä tämän kautta edelleen kansainvälisen Judoliiton  IJF:n eli International Judo Federationin jäsen. 

Yhdistys on Suomenkielinen. Yhdistyksestä käytetään näissä säännöissä nimeä seura.

2 § SEURAN TARKOITUS JA TOIMINNAN LAATU 

Seuran tarkoitus on ylläpitää ja edistää judo- ja liikuntaharrastusta ja kehittää jäsentensä judo- ja liikuntataitoja, sekä edistää judon ja liikunnan tunnettavuutta. 

Lisäksi tarkoitus on edistää liikuntakasvatusta ja ylläpitää ja edistää judoon ja muuhun liikuntaan liittyvää valistus- ja järjestötoimintaa seuran jäsenistön, sekä muun väestön keskuudessa ylläpitää ja edistää muuta siihen liittyvää kansalaistoimintaa siten, että erilaisista lähtökohdista olevilla henkilöillä on mahdollisuus harrastaa kunto- tai terveysliikuntaa, matalankynnyksenliikuntaa, kilpa- ja huippu-urheilua tai liikuntaan liittyvää yhdistystoimintaa edellytystensä ja tarpeidensa mukaisesti. 

Seura toimii yhteistyössä urheilun keskusjärjestöjen ja lajiliittojen, sekä muiden liikuntakasvatus- sivistys- ja kansalaisjärjestöjen ja yhdistysten samoin kuin Orimattilan kaupungin, sekä lähikuntien kanssa.

Tarkoituksen toteuttamiseksi seura järjestää judo-opetusta, liikuntaharjoituksia, kilpailuja ja leirejä, sekä toimii judon ja liikunnan tunnetuksi tekemiseksi harjoittamalla tiedotus ja julkaisutoimintaa, lähettää edustajansa judokilpailuihin, järjestää harrastus- ja huvi- sekä valistustapahtumia jäsenilleen.

Toimintansa tukemiseksi seura ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja. Tavoitteena ei ole tuottaa voittoa tai muuta taloudellista etua siihen osallisille. Seura voi omistaa toimintaansa varten tarpeellista irtainta – ja kiinteää omaisuutta, kiinteistöjä, harjoittaa kioskikauppaa yhdessä toimipisteessä, sekä toimeenpanna arpajaisia ja rahankeräyksiä. Tarvittaessa seura hankkii toiminnalleen asianomaisen luvan. 

3 § SEURAN JÄSENET

Seuran varsinaiseksi jäseneksi voi päästä johtokunnan päätöksellä jokainen yli 18-vuotias ja juniorijäseneksi jokainen alle 18-vuotias, joka sitoutuu noudattamaan seuran sääntöjä, päätöksiä ja jonka seuran johtokunta jäseneksi hyväksyy. Perhejäseneksi voidaan hyväksyä alle 18-vuotiaan juniorijäsenen huoltaja.

Kunniapuheenjohtajaksi- tai jäseneksi voi seuran johtokunta nimittää henkilön, joka on erittäin merkittävästi edistänyt judotoiminnan kehittämistyötä ja seuran toimintaa. 

Kannatusjäseneksi voi seuran johtokunta hyväksyä yksityisen henkilön tai oikeuskelpoisen yhteisön, joka tukee seuran toimintaa suorittamalla kannatusmaksun. 

4 § SEURAN NIMEN KIRJOITTAMINEN

Seuran nimen kirjoittavat puheenjohtaja yksin tai johtokunnan jäsenet, sekä rahastonhoitaja kaksi yhdessä.

5 § LIITTYMIS- JA JÄSENMAKSU

Seuran varsinaisten ja juniori jäsenten liittymis- ja vuotuisen jäsenmaksun sekä kannatusmaksun suuruudesta päättää vuosittain seuran vuosikokous. Perhejäsenillä ja kunniajäsenillä ei ole jäsenmaksu velvoitetta. Mahdollisista liitto tai muista jäseniin kohdistuvista seuran ulkopuolisista maksuista vastaa jäsenet itse.

6 § SEURASTA EROAMINEN JA EROTTAMINEN

Jäsenen halutessa erota seurasta, on siitä ilmoitettava kirjallisesti seuran johtokunnalle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoitettava siitä seuran kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Ero astuu voimaan eroilmoitusta seuraavan kalenterivuoden alusta lukien, ellei johtokunta aikaisemmin eroa myönnä. 

Perhejäsenyys katkeaa heti, kun juniorijäsenestä tulee varsinainen jäsen.

Johtokunnalla on oikeus antaa huomautus, kirjallinen varoitus tai erottaa seuran jäsen, joka ei noudata seuran sääntöjä tai seuran tekemiä päätöksiä, taikka käytöksellään tai toiminnallaan seurassa tai sen ulkopuolella estää seuran päämäärien toteuttamista, taikka huomattavasti vahingoittaa seuraa tai sen mainetta. Seuran jäsen voidaan johtokunnan päätöksellä erottaa seurasta, jos hän on laiminlyönyt jäsenmaksunsa suorittamisen yli 2 kahden kuukauden ajan erääntymisestä lukien. Erottaminen on käsiteltävä johtokunnan kokouksessa ja siitä on tehtävä pöytäkirjamerkintä.

Eroavalla tai erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta seuran omaisuuteen tai aikaisemmin maksettuihin maksuihin. Erotettavaa jäsentä on johtokunnan kuultava hänen halutessaan paitsi, kun kysymyksessä on jäsenmaksun laimin lyönti.

7 § SEURAN KOKOUKSEN KOOLLE KUTSUMINEN

Seuran kokoukset kutsuu koolle seuran johtokunta. Kokouskutsut vuosi- ja ylimääräisiin seuran kokouksiin ilmoitetaan seuran sivuilla ja seuran toimitiloissa olevalla ilmoitustaululla vähintään seitsemän (7) päivää ennen kokousta

Seuran ylimääräinen kokous pidetään, kun seuran kokous niin päättää tai kun johtokunta katsoo sen tarpeelliseksi tai kun vähintään 1/10 seuran äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamaansa asiaa varten johtokunnalta kirjallisesti pyytää.

Kun ylimääräinen kokous pidetään seuran jäsenten pyynnöstä, ei johtokunta saa lykätä sitä kauemmaksi kuin kolmekymmentä (30) päivää siitä, kun kirjallinen pyyntö on jätetty johtokunnalle. Kokouskutsussa on mainittava käsiteltävät asiat eikä kokouksessa voi tehdä päätöksiä muista asioista.

8 § SEURAN KOKOUKSET

Seuran varsinainen kokous on vuosikokous ja se pidetään tammi-maaliskuun aikana.

Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. Kokouksen avaus.

2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa sekä kaksi ääntenlaskijaa.

3. Merkitään läsnä olevat henkilöt, todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.

4. Hyväksytään kokoukselle työjärjestys.

5. Esitetään tilinpäätös, toimintakertomus ja toiminnantarkastajan lausunto.

6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle ja muille tilivelvollisille.

7. Päätetään ylijäämän käytöstä tai alijäämän kattamisesta.

8. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus, sekä kannatusmaksun suuruus. Todetaan liiton määräämät maksut.

9. Päätetään uusien jaostojen tai osastojen perustamisesta ja lopettamisesta

10.  Valitaan johtokunnan puheenjohtaja ja (5) viisi varsinaista jäsentä sekä heille (2) kaksi yleisvarajäsentä.

11.  Valitaan toiminnantarkastaja ja hänelle varahenkilö.

12.  Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

 Kokouksessa voi olla paikalla seuran jäsenet ja johtokunnan erikseen kutsumat henkilöt.

Seuran kokouksissa jokaisella edellisvuoden jäsenmaksun maksaneella yli 18-vuotiaalla varsinaisella jäsenellä ja kunniajäsenellä on yksi ääni.

Kannatusjäsenellä ja juniorijäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.

Asiamiehen voi asettaa jäsen, joka itse on estynyt saapumasta kokoukseen. Kokoukseen osallistuvalla jäsenellä tai asiamiehellä saa olla enintään yksi (1) erillinen valtakirja. 

Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä henkilövaaleissa tasan ratkaistaan vaalit arvalla, mutta muissa asioissa tulee päätökseksi kokouksen puheenjohtajan mielipide.

Asioista, joista seuran jäsenet haluavat vuosikokouksen käsiteltäviksi, on tehtävä johtokunnalle kirjallinen esitys viimeistään kolme (3) viikkoa ennen kokousta. Käsiteltävät asiat on mainittava kokouskutsussa.

9 § SEURAN JOHTOKUNTA

Seuran asioita hoitaa johtokunta, johon kuuluu puheenjohtaja ja viisi (5) muuta varsinaista jäsentä, sekä kaksi (2) varajäsentä. Johtokunnan jäsenen tai varajäsenen on oltava seuranjäsen. Johtokunnan toimiaika on vuosikokousten välinen aika. Johtokunta valitaan vuosikokouksessa äänestyksellä. Kokouksen ollessa yksimielinen valinnasta ei äänestystä tarvita. Johtokunta valitsee järjestäytymiskokouksessa keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Rahastonhoitaja voidaan ottaa johtokunnan ulkopuolelta.

Johtokunta on päätösvaltainen kahden jäsenen ja puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan saapuvilla ollessa. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan mielipide. 

 10 § JOHTOKUNNAN TEHTÄVÄNÄ ON MM:

• Johtaa seuran toimintaa, valvoa seuran sääntöjen noudattamista sekä ryhtyä toimenpiteisiin seuran tarkoitusperien saavuttamiseksi ja edistämiseksi.

• Huolehtia seuran omaisuudesta ja siitä, että tilinpäätös tehdään määräaikana.

• Vastata seuran taloudesta ja omaisuudesta.

• Tehdä seuraavalle vuodelle seuran tulo- ja menoarvio.

• Kutsua koolle seuran kokoukset ja valmistella niille esiteltävät asiat sekä panna toimeen seuran kokouksen tekemät päätökset.

 • Laatia toimintakertomus kuluneelta toimintakaudelta ja toimintasuunnitelma tulevalle toimintakaudelle vuosikokoukselle esiteltäväksi.

• Hyväksyä seuran uudet jäsenet, pitää luetteloa seuran jäsenistä ja heidän yhteystiedoistaan, sekä tarvittaessa erottaa jäseniä.

 • Ottaa ja erottaa seuran johtokunnan ulkopuolelta valitut toimihenkilöt sekä valvoa heidän toimintaansa.

 • Edustaa seuraa viranomaisiin ja ulkopuolisiin nähden.

 • Muut seuran kokouksen sille antamat tehtävät.

 11 § SEURAN TOIMIHENKILÖIDEN TEHTÄVÄT

Puheenjohtaja tai hänen estyessään, varapuheenjohtaja kutsuu johtokunnan koolle ja johtaa puhetta johtokunnan kokouksissa ja hyväksyy maksettavat laskut, sekä valvoo seuran taloutta. 

Sihteeri hoitaa seuran pitää pöytäkirjaa johtokunnan kokouksissa, pitää yllä jäsenrekisteriä, sekä kirjoittaa jäsenkirjat (passit) ja hoitaa arkistoa. 

Rahastonhoitaja hoitaa seuran rahavaroja ja muuta omaisuutta, huolehtii saatavien perimisistä ja velkojen maksamisesta, kilpailumaksuista, sekä jäsenmaksulaskujen lähettämisestä ja valvoo seuran rahaliikennettä. Rahastonhoitaja on yhteydessä kirjanpitäjään, jos ei itse toimi kirjanpitäjänä. Rahastonhoitaja ja kirjanpitäjä voi olla seuran ulkopuolinen henkilö.  Johtokunnan jäsenten tehtävänä on kehittää seuran toimintaa ja olla aktiivisena mukana seuran ja johtokunnan kokouksissa, sekä seuran toiminnassa.

12 § JOHTOKUNNAN KOKOUKSET

Johtokunnan kokoukset pidetään tarvittaessa, kun puheenjohtaja tai puheenjohtajan estyessä varapuheenjohtaja sen koolle kutsuu. Kokoukset on mahdollista pitää myös sähköposti- tai puhelinkokouksena.

13 § SEURAN PÄÄTÖKSISTÄ TIEDOTTAMINEN 

Johtokunnan puheenjohtajan tai hänen osoittaman henkilön tulee saattaa seuran kokousten päätökset jäsenten tietoon johtokunnan toimeksiannosta.

14 § SEURAN TILI- JA TOIMINTAKAUSI JA TOIMINNANTARKASTUS

Seuran tili- ja toimintakausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös ja siihen liittyvä toimintakertomus on annettava toiminnantarkastajalle sen valmistuttua. Toiminnantarkastajan tulee antaa johtokunnalle, vuosikokoukselle osoitettu tilintarkastuskertomus, viimeistään (1) viikkoa ennen vuosikokousta.  

15 § RAHASTOT

Seuran toiminnan edistämiseksi voidaan muodostaa rahastoja, joiden perustamisesta ja käytöstä seuran kokous päättää. Rahastoista ja niiden toiminnoista vastaa johtokunta.

16 § SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN

Seuran sääntöjen muuttamista koskeva päätös on tehtävä kahdessa vähintään kahden viikon väliajoin pidettävässä seuran kokouksessa. Päätös tulee voimaan, jos molemmissa kokouksissa sääntöjen muuttamista on kannattanut vähintään kolme neljäsosan (3/4) seuran äänioikeutetuista jäsenistä tai heidän edustajista. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta. Säännöt tulevat voimaan, kun ne on rekisteröity yhdistysrekisteriin.

17 § SEURAN PURKAMINEN

Seuran purkamista koskeva päätös on tehtävä kahdessa vähintään kahden viikon väliajoin pidettävässä seuran kokouksessa. Päätös tulee voimaan, jos molemmissa kokouksissa purkamista on kannattanut vähintään kolme neljäsosan (3/4) enemmistö seuran äänioikeutetuista jäsenistä tai heidän edustajista. Kokouskutsussa on mainittava erikseen seuran purkamisesta Seuran purkautuessa sen varojen luovuttamisesta sääntöjen 2§:n mukaiseen tarkoitukseen päättää seuran viimeinen kokous.

18 § YHDISTYSLAKI

Muutoin seuran toiminnassa noudatetaan voimassa olevan yhdistyslain säännöksiä.